МОРЯШКИ ЦЕНТЪР - РУСЕ ЕООД

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Тук ще получите отговори на въпросите, които най-често си задаваните.
Ние сме на Ваше разположение да Ви отговорим.

 

ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОДКА (КАПИТАНСКО ПРАВО):

Управлявате малък плавателен съд (лодка, яхта, малък кораб, джет) - необходимо ли е да сте правоспособен водач?

Независимо дали плавателният съд подлежи на регистрация и къде се управлява, Вие трябва да сте правоспособен водач. Това важи за плаване по река Дунав, по море и за всички вътрешни водоеми на България и Европа.
В случай, че се нуждаете от допълнителна информация КУРСОВЕ
За записване в нашите курсове КОНТАКТИ

 

ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА МОРЯК:

Искате да започнете работа, като моряк на речен кораб - необходима ли Ви е специална квалификация?

На основание Наредба № 6 за компетентсност на морските лица, за да работите, като моряк по вътрешните водни пътища на Европа, е необходимо да притежавате нужната квалификация. В случай, че не сте завършили средно образование по специалност "Корабоводене" или нямате необходимия плавателен стаж от 1 година на военен или граничнополицейски кораб, е необходимо да придобиете правоспособност "Водач на малък кораб". Тя е основание за издаване на служебна книжка за работа, като моряк.
Ние повеждаме курсове за придобиване на тази правоспособност целогодишно и съдействаме напълно за издаване на всички необходими документи.

В случай, че се нуждаете от допълнителна информация КУРС ЗА МОРЯК
За записване в нашите курсове КОНТАКТИ

РЕГИСТРАЦИЯ НА ЛОДКА:


Притежавате или планирате да закупите малък плавателен съд (лодка, яхта, малък кораб, джет) - нужно ли е да го регистрирате?


Съгласно действащото законодателство всички плавателни съдове с дължина на корпуса над 15 фута (4,57метра) и оборудвани с двигател над 15kW (20hp) задължително трябва да бъдат вписани в регистъра на малките кораби на ИА "Морска администрация". Ако притежавате плавателен съд, който е с дължина на корпуса под 15 фута (4,57метра) и е оборудван с двигател с мощност под 15kW (20hp), не сте длъжни до го регистрирате, но трябва да имате предвид, че съгласно действащите разпореждания на ИА "Морска администрация" не може да плавате с него свободно навсякъде.


Джетовете се регистрират задължително без оглед на размери и мощност.


В случай, че се нуждаете от допълнителна консултация може да се свържете с нас КОНТАКТИ

РАЙОНИ НА ПЛАВАНЕ:

Притежавате малък плавателен съд (лодка, яхта, малък кораб, джет) - къде е разрешено да плавате с него?

На основание чл. 362, ал. 1 и чл. 362а, т. 3 от Кодекса на търговското корабоплаване, ИА "Морска администрация" има издадени разпореждания, определящи реда и районите на плаване на малките плавателни съдове:
РАЗПОРЕЖДАНЕ № 68 - важи за плаване по море
РАЗПОРЕЖДАНЕ № 68А - важи за плаване по вътрешните водни пътища в т.ч. р. Дунав